Pek çok kültürün kesişimi, tarihi antik döneme dayanan Aydın’dayız… Gezilip görülecek birçok destinasyona sahip olmasının yanı sıra lezzetli sofraları ile de öne çıkıyor. Bugün sizlere Aydın'ın yöresel yemeklerinden bahsedeceğiz. Ama önce şunu belirtmeliyiz ki karnınız tokken okumaya başlayın, yoksa hemen yola çıkmak isteyebilirsiniz!

 

Ege’de olduğumuzu kanıtlar nitelikte bir lezzet ile başlıyoruz: “Zeytinyağlı Börülce“

Bir kere tadına baktığınızda bırakmak istemeyeceğiniz bir yemek olan börülce, zeytinyağı ile birleşince lezzetini ortaya tam anlamıyla çıkartıyor. Aydın’da birçok ev yemeği lokantasında bulabilirsiniz.

Düğünlerin vazgeçilmezi: ”Keşkek”

Her yörenin kendine özel hazırladığı bu yemeği Aydın’da da birçok çeşidi ile bulabilirsiniz. Etle ya da tavukla hazırlanan keşkek kıvamını buğdaydan alır. Bir de üzerine toz kırmızı biber ve tereyağı eritip dökerseniz tadına doyamayacağınızı garanti edebiliriz!

Bıçakla kesilemeyen bitkinin yemeği: “Sarmaşık Kavurması”

Genellikle kahvaltılarda yumurta ile birlikte yenen bu lezzeti bıçakla kesemezsiniz! Elle bölünmediğinde acı bir tat ortaya çıkıp lezzetinin kaçmasını istemiyoruz çünkü. Sarmaşık ocakta kavrulduktan sonra üzerine bir de zeytinyağı gezdirildiğinde kahvaltının vazgeçilmezi olarak sofralarda yerini alır.

En sağlıklısından ağzımız tatlansın demek için: “İncir ve Ceviz”

İncirin memleketi diyebileceğimiz Aydın’da en çok karşılaşacağınız yiyecek olan incirin kurusunu da bol bol görebileceksiniz. Bir de içine ceviz koyduğumuzda hem enerji hem lezzet bombasına dönüşür. Kime giderseniz sizi bu ikili ile ağırlayacaklardır.

Tatlı demişken vazgeçilemeyen bir lezzet daha: ”Kabak Tatlısı”

Birçok şehirde yapılan bu tatlının Aydın’da yapılan hali belki de en narinidir. İnce ince doğranan kabakların üzerine dökülen tahin ve ceviz içi ile yapılan bu tatlının sizleri bambaşka lezzet kapılarına götüreceğinden şüpheniz olmasın.

Osmanlı mutfağına dayanan meşhur: ”Paşa Böreği”

Yapılışı uğraştırsa da paşaların ağzına layık dedikleri kadar olan Paşa Böreği de Aydın'ın yöresel lezzetleri arasında. Birbirini tamamlayan tatların buluşması ile sizlere lezzet şöleni sunuyor. 

Dalama Kuyu Tandırı, Ortaklar Çöp Şişi, Çine Köftesi, Efeler Tostu, Çingene pilavı, kestanesi, pidesi diye saymakla bitiremeyeceğimiz birçok lezzetini daha denemeniz için vaktinizi bol ayırmalı, karnınızı ise boş bırakmalısınız. O zaman bize sadece şunu söylemek düşüyor;

Afiyet olsun :)

Buraları da Gez !
Rotanıza bu lokasyonları da ekleyin...
Kayıtlı E-Posta Adresinizi Giriniz